Wat zijn opties?

Wat zijn opties nou eigenlijk?long-beleggen

Beleggen in opties betekent dat u het recht koopt of verkoopt om aandelen te kopen of te verkopen. Voor dit recht wordt er premie betaald, de optiepremie. Een optie is het recht om aandelen in de toekomst te kunnen kopen of verkopen.

 

De werking van opties

Het is belangrijk om te weten dat er twee soorten opties zijn: de put-opties en de call-opties.

  1. Put-opties:een put-optie geeft u het recht om een bepaalde onderliggende waarde te verkopen. Het is dan voor u als verkoper gunstig als de koers van een aandeel daalt. Dit zorgt ervoor dat uw optie meer waard is.
  2. Call-opties:een call-optie geeft u het recht om een bepaalde onderliggende waarde te kopen. Het is dan voor u als koper gunstig als de koers van de aandeel stijgt. Zo is de optie veel meer waard.

 

Hoe zitten opties in elkaar?

Opties bestaat uit verschillende onderdelen:

   • Onderliggende waarde: meestal bestaat de onderliggende waarde van een optie uit aandelen. Opties op andere producten, zoals valuta, is ook mogelijk.
   • Looptijd: een optie heeft vaak een beperkte looptijd, meestal tussen de drie en negen maanden. Het kan natuurlijk korter of langer duren. Let wel op dat wanneer de optie langer duurt, dat de te betalen premie ook toeneemt.
   • Expiratiedatum optie: Een optie heeft een bepaalde looptijd. Aan het einde daarvan loopt de optie af, waardoor de optie geen waarde meer heeft. De einddatum wordt expiratiedatum genoemd.
   • Contractgrootte: dit houdt het aantal contracten binnen de optie in. Een contract telt vaak mee voor 100 effecten. Het is niet mogelijk om in minder hoeveelheden te beleggen.

 

 

Wat zijn de risico’s van opties?

Opties zijn afgeleide producten, waarvan de waarde wordt gebaseerd op de koers van een aandeel. Aandelen kunnen dalen en stijgen, wat ook effect zal hebben op de waarde van uw optie. Het kan dus zo zijn dat het voor u nadelig kan aflopen. Het risico van opties is ook afhankelijk van de manier waarop u ze wilt gebruiken. Het verhandelen van opties vergt ervaring van u. Daarom is het uiterste belangrijk dat u de risico’s van opties goed begrijpt voordat u gaat handelen met dit product.