DSM aandelen

Wilt u DSM aandelen kopen? dsm-aandelen-kopen

Koninklijke DSM is een Nederlands chemiebedrijf dat is opgericht in 1902. DSM is een afkorting van Dutch State Mines, voormalig Nederlandse Staatsmijnen. DSM is internationaal actief en heeft honderden vestigingen over de hele wereld. Het hoofdkantoor van deze multinational is gevestigd in Nederland, namelijk Heerlen.

 

Geschiedenis DSM

Koninklijke DSM is opgericht als staatsbedrijf om de ondergrondse steenkoolreserves in Limburg te exploiteren. In het jaar 1960 hebben de Nederlandse steenkoolmijnen een recordproductie van 23 miljoen ton behaald. In de Groningse Slochteren is er ook een grote gasvondst gedaan. Dit heeft ertoe geleid dat de steenkoolmijnen gingen sluiten. In 1973 is er daarom besloten om verder te gaan onder de naam DSM (Dutch State Mines).

 

DSM naar de beurs

Tot het jaar 1989 was de Nederlandse Staat de enige aandeelhouder van DSM. In dat jaar ging DSM naar de beurs, waarbij in totaal 69 procent van de aandelen zijn verkocht. In maart van het jaar 1996 is het laatste aandeel verkocht op de beurs.

In 2002 heeft er bij DSM een geleidelijke verschuiving plaatsgevonden wat betreft de activiteiten van het bedrijf. Eerst lag de nadruk namelijk op bulkchemicaliën, maar later werd de nadruk gelegd op eindproducten als plastics en fijne chemicaliën. Op dit moment is het bedrijf bezig met het produceren van onderdelen die worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, de gezondheidssector etc.

 

Internationale markt

Begin van de 21e eeuw heeft DSM ervoor gekozen om zich te richten op de markten in het buitenland, met name in China en India.

 

DSM aandelen

Na de bekendmaking van de bedrijfsresultaten van de onderneming, heeft DSM een flinke daling moeten meemaken. Hierdoor heeft het aandelen 10 procent verloren. Het bedrijf had namelijk een resultaat verwacht van bijna 1,35 miljard. Uiteindelijk was het resultaat uitgekomen op 1,31 miljard. Deze flinke daling was voor DSM de grootste sinds 2008.

Op 11 februari 2015 heeft DSM bekend gemaakt te willen snijden; ze willen kosten gaan besparen. DSM heeft in 2014 een winst geboekt van 145 miljoen euro, wat 46 procent minder is dan vorig jaar. De oorzaken van de mindere prestaties van het bedrijf kunnen te maken hebben met de verschillende producten die het bedrijf produceert. Het chemieconcern geeft zelf aan dat het een verlies heeft vanwege afschrijvingen, de negatieve wisselkoers en de lastige marktomstandigheden.

 

DSM aandelen kopen

Wilt u investeren in dit bedrijf? Dan bent u bij Plus500 aan het juiste adres. U kunt zich gratis aanmelden bij Plus500, waarbij u ook nog eens een welkomstbonus van €25,- ontvangt. Mocht u willen oefenen voordat u met uw eigen geld belegt, dan biedt Plus500 u de mogelijkheid om te beleggen met een demo-account. Bent u al gevorderd en wilt u beleggen met echt geld, dan kan dit ook vanaf €100,-. Benieuwd naar de koersen van DSM op dit moment? Bekijk de realtime koers hieronder.