Let op de hefboomeffect

Beleggen met een hefboom

U zult als beginner de begrippen hefboom of leverage als snel tegenkomen bij het beleggen in aandelen. De hefboom wordt ook wel Contract For Difference (CFD) genoemd. Dit hefboomeffect zorgt ervoor dat u kunt beleggen op een groter aandelenpakket, terwijl u maar weinig geld inzet. Dit houdt in dat u met een klein bedrag grote winst kunt behalen. Toch zitten aan deze methode ook risico’s aan.

Het hefboomeffect

Als u aan de slag gaat met het beleggen bij een CFD broker, dan kunt u gebruik maken van een hefboom. Een hefboom wordt weergeven in een verhouding zoals 1:50. Bij een hefboom van 1:50 betekent dat u met een bedrag van 100 euro 5000 kunt beleggen.

Hoe werkt deze hefboom?

Met een hefboomeffect, in het Engels leverage, kunt u door het lenen van geld uw winsten vergroten. Het is makkelijk in gebruik en wordt bij verschillende CFD brokers automatisch toegepast, zie bijvoorbeeld Plus500. Door dat beginners met weinig geld beleggen is het voor vele beginners op deze manier makkelijker om te beginnen.

Voordelen van het hefboomeffect

Een belangrijk voordeel van het hefboomeffect is dat u met weinig kapitaal grote winsten kunt behalen. Als de koers bijvoorbeeld van 80 naar 81 euro stijgt en u maakt gebruik van 1:50, dan heeft u 50 euro verdiend. Maar let op, als de koers daalt, dus van 80 naar 79, dan zult u 50 euro verliezen. De winst of verlies zal op uw saldo te zien zijn.

Let wel op met het hefboomeffect!

Een hogere hefboom brengt meer risico’s met zich mee, aangezien één euro aan koersdaling of koersstijging een groot verschil maakt. Het hefboomeffect heeft dus zijn voordeel, maar ook daarmee zijn nadelen. Het is belangrijk dat u als beginner voorzichtig en verantwoord omgaat met het hefboom. Aangeraden wordt om in het begin geen hoge hefboom toe te passen. Het is handig als u dit doet wanneer u meer ervaring heeft opgedaan met de werking het hefboom. Zodra u weet hoe de hefboomeffect werkt, kunt u de hefboom vergroten. Het is dus belangrijk om een goede strategie te bepalen, waardoor u uw kans vergroot op een groter rendement te behalen!